Aanvalstactieken

Uit Tribalwars Wiki NL
Naar navigatie springen

Timen handleiding

Wat is timen?

Timen is het snel sturen van meerdere aanvallen zodat deze binnen dezelfde seconde (of meer) aankomen. Hoe sneller aanvallen elkaar opvolgen, hoe moeilijker het zal zijn voor de verdediger om hier eenheden tussen te plaatsen. Gezien er redelijk wat browsers bestaan is het onmogelijk dat ze allemaal duidelijk worden uitgelegd. De browsers die hier aan bod komen zijn de volgende: Internet Explorer, Firefox en Opera. Voor andere browsers is het mogelijk dat de methodes gelijklopend zijn. De onderstaande handleiding werkt met het wegsturen van 4 aanvallen vanuit één dorp op een zo klein mogelijke tijdspanne. Het spreekt voor zich dat je dit ook voor meer of minder aanvallen kunt gebruiken. Wat je in de aanvallen meestuurt is uiteraard ook vrije keus (edels, rammen, bijlstrijders, etc.).

Timen met behulp van IE of FF

Afbeelding 1. Uitleg hoe een nieuw venster te openen
Afbeelding 2. Voorbeeld hoe de vensters te plaatsen

Deze methode bestaat erin om verschillende vensters te openen. Door dit te doen kan je de vensters zo positioneren, dat de OK-bevestigings-knopjes (om de aanvallen weg te sturen) dicht bij elkaar staan. Hierdoor zal je snel en efficiënt de 4 aanvallen vanuit hetzelfde dorp kunnen wegsturen.

1. Open 4 verschillende vensters door op "(Koppeling) Openen in nieuw venster" te klikken. (zie bijgevoegde afbeelding 1)
2. Vul de nodige informatie in: eenheden en coördinaten.
3. Plaats de 4 verschillende vensters nu naast elkaar zoals in bovenstaande afbeelding. Belangrijk hier is dat je ervoor zorgt dat de OK-bevestigings-knopjes zo dicht mogelijk naast elkaar staan. (zie bijgevoegde afbeelding 2)
4. Tenslotte kan je de 4 aanvallen wegsturen, doe dit door zo snel als mogelijk op de 4 OK-bevestigings-knopjes te klikken. Let er echter op dat je moet beginnen met het bovenste venster en zo vervolgens afdalen. Gebruik de volgorde van de vensters zoals in bijgevoegde afbeelding 2 om op de OK-bevestigings-knopjes te klikken (of m.a.w.: klik van rechts naar links).

Timen met behulp van Opera

Voorkeuren openen in Opera

Opera is een webbrowser die veel mensen aantrekt vanwege de snelle tabbladen. Dit laat toe om snel en efficiënt zonder al te veel voorbereidend werk 4 aanvallen in een korte tijdspanne weg te sturen.

Allereerst zal je één optie in de Opera voorkeuren moeten aanpassen, je kan dit als volgt doen:

Instellen van sneltoetsen in Opera

1. Ga naar "Extra" en kies vervolgens voor "Voorkeuren".
2. Kies vervolgens voor het tabblad "Geavanceerd" en ga daar naar "Sneltoetsen". Vink daar de optie "Enkelknops-sneltoetsen inschakelen". Je zal nu kunnen schakelen tussen je tabbladen door middel van de sneltoetsen "1" (= vorige tabblad) & "2" (volgende tabblad).

Om nu vervolgens over te gaan tot het werkelijke timen:
1.Zet de 4 verschillende aanvallen klaar in elk een apart tabblad. Vul de nodige info (eenheden & coördinaten) reeds in en zorg dat je enkel met een klik op de enter op de OK-bevestigings-knopjes kan klikken. Dit doe je door elke OK-knop te selecteren met je rechtermuisknop. Als je het goed hebt gedaan, komt er een blauw lijntje om je OK-knop te staan.
2. Bekijk alles nog een keer na of alles goed staat. Vervolgens doe je zo snel als mogelijk volgende handeling: Enter- 2 - Enter- 2 - Enter- 2 - Enter.
--> Op deze manier zal je je 4 aanvallen binnen een korte tijdspanne kunnen wegsturen. Het is mogelijk dat het je niet onmiddellijk lukt om deze weg te sturen in minder dan 1 seconde. Mits wat oefening zou je echter vlot 4 aanvallen in 1 seconde moeten kunnen wegsturen.

De uiteindelijke einddoelstelling met alle browsers is om onderstaande resultaat te bereiken, maar onthoud: Practice makes perfect.
Timeresultaat.jpg

T-Timen

Onderstaande tactiek wordt gebruikt om sneller edeltreintjes te timen. Met deze optie is het mogelijk om altijd de minimale tijd tussen bevelen te bereiken. Deze tactiek vereist verder geen ervaring met Tribal Wars om te gebruiken.

 • Ga in Opera naar "Extra" en dan "Voorkeuren"
 • Klik op "Geavanceerd"
 • Klik op "Sneltoetsen"
 • Zorg dat het vakje met "Enkelknops-sneltoetsen inschakelen" is aangevinkt!
 • Maak een kopie van "Opera Standard" (Klik op "Opera Standard" en klik dan op "Dupliceren", zorg wel dat het degene onder "Sneltoetsen" is, niet "Muisgebaren")
 • Dubbelklik op "Kopie van Opera Standard"
 • Klik op "Application"
 • Voeg in het eerste vakje "t" in. Voeg in het tweede vakje de volgende tekst in:

Click button & Switch to next page & Click button & Switch to next page & Click button & Switch to next page & Click button & Switch to next page

 • Druk twee keer op "OK".
 • Nu gewoon treintje klaarzetten, bij de eerste edel kijken naar de tijd rechtsonder en als je op "t" klikt, zijn alle edels weg.
 • LET OP: Kijk altijd of je "clear" als eerste aankomt! Met T-Timen kan deze nog wel eens als 2e, 3e of 4e verstuurd worden op 1 of andere manier.

Timen met scripts

Natuurlijk is het ook mogelijk enkele scripts te gebruiken die het timen vergemakkelijken. Zo volstaat het om 4 tabladen met je bevelen naast elkaar te zetten en het script te activeren. Dergelijke timescripts kan je vinden in de scriptdatabank.

Fakes

Om een tegenstander te verwarren kun je een groot aantal aanvallen versturen die als enige doel hebben om je tegenstander te verwarren. Dit worden fakes genoemd. Fakes bevatten zo min mogelijk eenheden, zodat je weinig eenheden verliest als ze doodgaan.

Om het meeste uit fakes te halen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Veel aanvallen uit hetzelfde dorp zijn gemakkelijk te herkennen als fakes. Het is daarom beter om per dorp maar een aanval te versturen. Op deze manier heeft een tegenstander minder snel door dat het om een fake gaat
 • Stuur in een fake altijd een ram of katapult mee. Op deze manier kan een tegenstander bij taggen van de aanval niet aan de snelheid van de aanvallen zien wat de fake aanvallen zijn en wat de echte aanvallen.
 • Het versturen van veel fakes kost tijd. Neem er dus de tijd voor of doe het steeds verspreid of de dag een korte tijd.


Het verwarren van je vijand op deze manier maakt het soms gemakkelijker om dorpen over te nemen van de tegestander.

Farmen

Farmen wordt vooral in het begin van een wereld gebruikt, maar ook in een later stadium. Farmen is het aanvallen van spelers en barbarendorpen met als doel het stelen van hun grondstoffen. Door veel te farmen, kun je sneller groeien in punten en troepen.

Farmen is dus een belangrijke factor in het spel geworden. Speervechters en lichte cavalerie worden het meeste gebruikt bij het farmen omdat ze de meeste buit kunnen dragen. Bij ridderwerelden kun je ook met een ridder farmen. De ridder wordt vooral gebruikt om te farmen in het begin. De ridder kan 100 grondstoffen als buit dragen. Speervechters kunnen 25 grondstoffen totale buit dragen en lichte cavalerie 80 grondstoffen. Het is belangrijk om volle buiten te hebben, en daarom worden er in groepjes gefarmt. De hoeveelheden verschillen, omdat een groter dorp meestal meer grondstoffen produceert per uur en in zijn opslagplaats meer grondstoffen heeft opgeslagen, dan een dorp met alle mijnen op 1 en de opslagplaats op 1.

Tips

 • Het is handig om 1 verkenner met de farm mee te sturen, zodat je kan zien hoeveel grondstoffen na die aanval er nog zijn. Het aantal verkenners kan afhangen van de spelwereld zijn instellingen! Deze vind je bij werelden
 • Als je merkt dat een andere speler ook grondstoffen steelt van een dorp dat jij ook farmt, kan je zijn troepen spiken. Wat spiken betekent kun je in het Tribal Wars woordenboek vinden.
 • Als je in grote hoeveelheden farmt naar veel verschillende dorpen, kun je met je tabs werken. Dit kan op elke internet browser. Je gaat naar de kaart, en elk dorp dat je wil farmen maak je een andere tab aan. Zo kan je elke tab achter elkaar snel afwerken.