Dorp

Uit Tribalwars Wiki NL
(Doorverwezen vanaf IJzermijn)
Naar navigatie springen

Dorpsoverzicht

Het dorpsoverzicht geeft je een heleboel informatie over: het level van je gebouwen, het huidige aantal grondstoffen, jouw troepen, etc. Er bestaan 2 soorten dorpsoverzichten: het grafisch dorpsoverzicht en het klassiek dorpsoverzicht. Je kan schakelen tussen beide rechtsboven van je dorpsoverzicht. Het klassiek dorpsoverzicht wordt aangeraden wanneer je een trage internetverbinding hebt. Het Premium Account geeft je een heleboel extra informatie en gemakken bij je dorpsoverzicht.

Dorpsnaam veranderen

Elk dorp heeft een eigen dorpsnaam, deze kan veranderd worden in je hoofdgebouw. Links onderaan, onder de gebouwen, zie je je huidige dorpsnaam die je kan veranderen en opslaan door te klikken op "Veranderen".

Dorpsnaam aanpassen.png

Gebouwen bouwen

Wanneer je een gebouw wilt bouwen moet je op het hoofdgebouw drukken. Daar kan je dan 'uitbouw naar level' aandrukken. Je hebt wel een bepaalde hoeveelheid hout, leem en ijzer nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt af van het gebouwlevel van het gebouw. Hoe groter het gebouw hoe meer grondstoffen je nodig hebt.

Bovendien zijn sommige gebouwen afhankelijk van elkaar. Zo kan je de marktplaats pas bouwen als je schuilplaats hoog genoeg is. In het hoofdgebouw zullen deze voorwaarden naast de grondstoffen benodigd getoond worden. Meer hierover vind je in het gebouwenoverzicht.

Vanuit overzicht uitbouwen

Wanneer je een premium account bezit heb je de mogelijkheid om vanuit het dorpsoverzicht direct je gebouwen uit te bouwen, zonder hiervoor naar het hoofdgebouw te hoeven. Bovenaan het overzicht staat Gebouwen uitbouwen. Wanneer je hierop drukt verschijnen er hammertjes over een gebouw dat je kunt uitbouwen (zie rechts).
Ook vanuit het overzicht Gebouwen is het mogelijk om direct uit te bouwen.

Basisverdediging

Elk dorp heeft een basisverdediging. Elk dorp kan zichzelf dus verdedigen tegen aanvallers, ook wanneer er geen eenheden aanwezig zijn. De grootte van deze basisverdediging is afhankelijk van de wereldinstellingen en kan dus per wereld verschillen. Standaard is dit een basisverdediging van 20 punten, wat 1 à 2 speerwerpers kan stoppen.

Grondstoffen

Om gebouwen te bouwen en eenheden te rekruteren heb je grondstoffen nodig. Elk dorp produceert automatisch grondstoffen dankzij de volgende gebouwen: houthakker, leemgroeve en ijzermijn. Deze drie gebouwen produceren ook grondstoffen wanneer je niet ingelogd bent op je account.

De hoeveelheid grondstoffen die je krijgt hangt af van het level van de grondstofproducerende gebouwen en de snelheid van de wereld waarop je speelt. Om verder te groeien is het dus noodzakelijk om deze gebouwen goed uit te bouwen. Vergeet echter niet je opslagplaats, dit gebouw stelt jou namelijk in staat om grondstoffen op te slaan. Hoe meer de opslagplaats kan opslaan, hoe meer grondstoffen je kunt verzamelen.

Grondstoffen.png

Uiterst rechts zie je de hoeveelheid grondstoffen die je opslagplaats maximaal kan opslaan per grondstof. In het bovenstaande voorbeeld kan dus 115.798 hout, 115.798 leem en 115.798 ijzer worden opgeslagen. De getallen links geven aan hoeveel grondstoffen je op dit moment bezit.

Gebouwen

Elk gebouw geeft een aantal punten aan jouw dorp, afhankelijk van het level dat je uitbouwt. Zie hiervoor de Puntentabel.

Je kunt niet elk gebouw direct bouwen. Voor sommige gebouwen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je ze kunt uitbouwen. Zie hiervoor de Gebouwenboom

Hoofdgebouw

Hoofd1-3.png

In het hoofdgebouw kunnen nieuwe gebouwen worden opgericht of bestaande gebouwen worden verbeterd. Hoe hoger het level, hoe sneller nieuwe gebouwen worden (uit)gebouwd. Als je hoofdgebouw level 15 of hoger is, kan je gebouwen afbreken.

Eigenschappen

 • Gebouwen bouwen en verbeteren
 • Gebouwen afbreken
 • Verkort de bouwtijd van andere gebouwen hoe hoger het level

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Kazerne

Kaz1-3.png

De kazerne is een van de gebouwen waarmee je eenheden kunt bouwen. Met de kazerne produceer je eenheden van de categorie infanterie en boogschutters. Hoe hoger het level van je kazerne hoe sneller je de eenheden kunt produceren. Het is daarom verstandig om je kazerne naar het maximale level uit te bouwen, aangezien je dan je troepen weer zo snel mogelijk kunt aanvullen.

Eigenschappen

 • Infanterie eenheden rekruteren


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Stal

Stal1-3.png

In je stal kun je eenheden produceren. Uit de stal zullen de cavalerie eenheden komen, en de bereden boogschutters. Net als met de kazerne geldt ook bij de stal dat hoe hoger het level is hoe sneller de eenheden geproduceerd worden. Ook bij de stal is het dus verstandig om deze naar het maximale level uit te bouwen, zodat je zo snel mogelijk je troepen kunt aanvullen.

Eigenschappen

 • Cavalerie eenheden rekruteren

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Kerk

Kerk1-3.png

De kerk is een duur en boerderijplaatsen consumerend gebouw. Toch is het onmisbaar omdat de kerk je troepen van geloof voorziet, waardoor deze beter vechten dan ongelovige troepen. Door middel van het strategisch plaatsen van enkele kerken in je cluster kun je al je dorpen voorzien van geloof. Het is niet nodig om in elk dorp een kerk te bouwen.

Eigenschappen

 • Geeft troepen geloof
 • Hoger level is grotere geloofsradius

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.
Voor meer informatie over de kerk zie de kerk

Eerste Kerk

Ekerk.png

De eerste kerk krijg je in je eerste dorp. Dit is een speciale versie van de gewone kerk. Hij is veel goedkoper, neemt veel minder boerderijplaatsen in en heeft een grotere radius dan een level 1 gewone kerk. Er zitten wel beperkingen aan deze eerste kerk. Zo kun je maar één eerste kerk hebben. De eerste kerk geeft je troepen geloof, waardoor ze sterker vechten dan ongelovige troepen.

Eigenschappen

 • Speciale versie van gewone kerk
 • Geeft troepen geloof
 • Restrictie: een per wereld

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.
Voor meer informatie over de kerk zie de kerk

Werkplaats

Werk1-3.png

In de werkplaats worden belegeringseenheden geproduceerd. Deze eenheden, de ram en de katapult vallen onder de categorie infanterie. Er geldt dat hoe hoger het level van het gebouw, hoe sneller de eenheden gebouwd worden. Bij dit gebouw is het echter niet altijd (afhankelijk van je troepenindeling) nodig om het uit te bouwen tot het maximale level, omdat je in verhouding minder belegeringseenheden zult bouwen dan andere eenheden.

Eigenschappen

 • Belegeringswapens rekruteren


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Adelshoeve

Snob2.png

De adelshoeve is het gebouw dat je nodig hebt om nieuwe dorpen te kunnen overnemen. Zonder adelshoeve kun je geen edelman produceren, de enige eenheid die gebruikt kan worden om dorpen over te nemen. Voordat je de adelshoeve kunt bouwen heb je eerst een hoofdgebouw van level 20, een smederij van level 20 en een marktplaats van level 10 nodig voordat je het gebouw neer kunt zetten. Daarna zul je (afhankelijk van de wereld) goudmunten of pakketten moeten (op)slaan voordat je een edelman kunt maken. Voor meer informatie zie edelman bouwen

Eigenschappen

 • Grondstoffen of Goudmunten opslaan voor edelman
 • Edelman rekruteren


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Smederij

Smed1-3.png

In de smederij worden wapens ontwikkeld en verbeterd. Hoe hoger het level van de smederij, hoe beter de wapens die je ontwikkelt. Bovendien wordt de ontwikkelingstijd verkort. Het aantal ontwikkelingen dat mogelijk is, is beperkt. Ontwikkelingen kunnen weer opgeheven worden. Bij het opheffen krijg je geen grondstoffen terug.

Eigenschappen

 • Wapens ontwikkelen zodat nieuwe eenheden gebouwd kunnen worden

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Verzamelplaats

Plaats1-3.png

De verzamelplaats is het gebouw waarmee je al je troepen zult beheren. Op de verzamelplaats ontmoeten de krijgers elkaar. Je kunt het gebouw gebruiken om troepen te laten aanvallen, of ze een dorp laten ondersteunen. Tegelijkertijd kun je in de simulator simuleren hoe een aanval ongeveer zal verlopen.

Eigenschappen

 • Aanvallen versturen
 • Ondersteuning versturen
 • Simulator (voor gevechten)
 • Overzicht van de troepen van het dorp

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Standbeeld

Beeld1-3.png

Met het standbeeld kun je de unieke eenheid, de ridder, ontwikkelen. Van de ridder kun je er maar één tegelijk hebben. Daarnaast kun je in je standbeeld de ridder van het ene dorp naar het andere dorp verplaatsen, en, op sommige werelden, zul je een wapenkamer vinden, waar je je ridder wapens kunt geven om mee te vechten. Een standbeeld kan enkel gebouwd worden op werelden waarop de ridder actief is.

Eigenschappen

 • Ridder produceren
 • Wapenkamer bekijken (niet alle werelden)
 • Wapens aan ridder geven (niet alle werelden)


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Marktplaats

Markt1-3.png

De marktplaats kan gebruikt worden om grondstoffen te verhandelen met andere spelers op de wereld, of om grondstoffen naar iemand of je eigen dorp(en) toe te sturen. Je kunt op de marktplaats aanbiedingen van andere spelers aannemen, of zelf aanbiedingen plaatsen. Het aantal handelaren dat je hebt is afhankelijk van het level van je marktplaats. Voor meer informatie zie handel

Eigenschappen

 • Handel drijven met andere spelers
 • Grondstoffen versturen


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Houthakkers

Hout1-3.png


De houthakker is een van de drie gebouwen die grondstoffen voor je dorp produceert. Je houthakkers hakken in de dichte bossen rondom jouw dorp het massieve hout, dat je zowel voor het bouwen van je nederzetting als voor de bewapening van je leger nodig hebt. Hoe hoger het level van de houthakker, hoe sneller het hout je dorp in stroomt. Het maximum is afhankelijk van de wereld waarop je speelt (hoe hoger de wereld snelheid hoe sneller je er grondstoffen per uur bij krijgt)

Wereld Snelheid Grondstoffen per uur
1 2.400 Hout small.png
1.25 3.000 Hout small.png
1.5 3.600 Hout small.png
2 4.800 Hout small.png


Eigenschappen

 • Produceert hout voor je dorp


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Leemgroeve

Leem1-3.png

De leemgroeve is een van de drie gebouwen die grondstoffen voor je dorp produceert. In de leemgroeve graven de arbeiders het benodigde leem op voor de opbouw van je dorp. Hoe hoger het level van de leemgroeve, hoe sneller het leem je dorp in stroomt. Het maximum is afhankelijk van de wereld waarop je speelt (hoe hoger de wereld snelheid hoe sneller je er grondstoffen per uur bij krijgt)

Wereld Snelheid Grondstoffen per uur
1 2.400 Leem small.png
1.25 3.000 Leem small.png
1.5 3.600 Leem small.png
2 4.800 Leem small.png


Eigenschappen

 • Produceert leem voor je dorp

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

IJzermijn

Ijzer1-3.png

De ijzermijn is een van de drie gebouwen die grondstoffen voor je dorp produceert. In de ijzermijn delven de arbeiders het voor de oorlog zo belangrijke ijzer. Hoe hoger het level van de ijzermijn hoe sneller het ijzer je dorp in stroomt. Het maximum is afhankelijk van de wereld waarop je speelt (hoe hoger de wereld snelheid hoe sneller je er grondstoffen per uur bij krijgt)

Wereld Snelheid Grondstoffen per uur
1 2.400 Ijzer small.png
1.25 3.000 Ijzer small.png
1.5 3.600 Ijzer small.png
2 4.800 Ijzer small.png


Eigenschappen

 • Produceert ijzer voor je dorp

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Boerderij

Boederij1-3.png

De boerderij zorgt voor de voeding van de eenheden en arbeiders van jouw dorp. Zonder uitbouw van de boerderij kan je dorp niet groeien. Hoe hoger het level van de boerderij, hoe meer bewoners verzorgd kunnen worden.

Eigenschappen

 • Verhoogt het aantal maximale boerderijplekken in je dorp


De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Opslagplaats

Opslag1-3.png

In de opslagplaats worden de grondstoffen, die in het dorp geproduceerd worden, opgeslagen. Hoe hoger het level van de opslagplaats, hoe meer grondstoffen kunnen worden opgeslagen tot een maximum van 400.000 van elke grondstof

Eigenschappen

 • Verhoogt het aantal grondstoffen dat je maximaal kunt hebben in je dorp

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Schuilplaats

Schuil.png

In de schuilplaats worden grondstoffen verborgen. De tegenstander kan die niet plunderen. Op deze manier heb je altijd grondstoffen in je dorp om bijvoorbeeld je muur of troepen weer een beetje op te bouwen na een aanval. Ook vijandelijke verkenners kunnen niet ontdekken hoeveel grondstoffen er in de schuilplaats zijn.

Eigenschappen

 • Verbergt een klein aantal grondstoffen voor aanvallers, deze kunnen niet geplunderd worden

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Muur

Muur1-3.png

De muur beschermt je dorp tegen vijandelijke troepen. De muur verhoogt de basisverdediging van je dorp en versterkt de verdedigingskracht van je eenheden in datzelfde dorp. Hoe hoger het level, hoe beter de muur helpt je dorp te beschermen. Het is daarom aan te raden je muur altijd naar het maximale level uit te bouwen.

Eigenschappen

 • Versterkt de verdedigingskracht van je troepen
 • Versterkt de verdedigingskracht van je dorp

De benodigdheden en kosten voor dit gebouw kun je hier bekijken.

Speciale Dorpen

Naast de dorpen die in het bezit zijn van spelers, zijn er ook nog grijze dorpen op de kaart te vinden. Deze dorpen kunnen barbarendorpen zijn, die er vanaf het begin van de wereld zijn, of verlaten dorpen zijn, dorpen die van gestopte spelers zijn. Daarnaast zijn er nog speciale bonusdorpen. Deze dorpen hebben een speciale gele rand op de kaart.

Verlaten Dorpen

Barbarendorpen kan je op de kaart herkennen door hun naam: "Barbarendorp" of door hun grijze kleur. Het moraal dat je tegen barbarendorpen hebt is altijd 100%. Barbarendorpen kunnen overgenomen worden net zoals dorpen van bestaande spelers. Het geloof van een barbarendorp is ook altijd 100%, hoewel er nooit een kerk aanwezig is. De nachtbonus is daarentegen niet actief op een barbarendorp.

Er zijn 2 soorten barbarendorpen. Wanneer een speler stopt of opnieuw begint zullen zijn dorpen verlaten gaan en in dezelfde staat blijven. Wanneer een geschorste speler dorpen verliest, worden deze dorpen ook barbarendorpen. Maar deze dorpen bevatten evenveel speer en zwaard als punten van het dorp.

(Meegroeiende) barbarendorpen

Sinds versie 4.0 groeien op sommige werelden de barbarendorpen mee. Om de zoveel tijd zal er een gebouw gebouwd worden in het barbarendorp. Zo zal het dorp langzaam doorgroeien totdat het ingestelde limiet van ongeveer 3.000 of 6.000 punten. is bereikt. Vanaf dan zullen barbarendorpen niet meer verder groeien. Of het nu 3.000 of 6.000 punten wordt, hangt af van de vooropgestelde settings.

Barbarendorp.png
MeegroeiendeBB.png

Bonusdorpen

Bonusdorp.png

Sinds spelversie 4.0 zijn er op sommige werelden bonusdorpen te vinden. Deze bonusdorpen hebben speciale eigenschappen die in dat dorp gelden. Als jij een bonusdorp overneemt dan zal dat dorp een bonus hebben.


Dit zijn alle bonussen die er zijn. Elk dorp heeft maar één bonus en geldt alleen voor dat dorp.

De normale bonusdorpen (werelden 6, 7, 9):


De verbeterde bonusdorpen (nieuwe werelden):